Çocuklara Hikayeler Anlatmanın Faydaları
ÇOCUKLARA HİKÂYELER ANLATMANIN FAYDALARI
Herhalde herkesin çocukluğunda hikâyeler anlatılmış, masallar okunmuştur. Hikâye anlatıcılığı hâlâ kimi zaman çocukları uyutmak kimi zaman onları büyülü bir dünyaya götürmek için ebeveynlerin tercih ettiği bir aktivite. Çocuklara hikâyeler anlatmak, ilgi çekici ve eğlenceli olduğu kadar aynı zamanda eğitici ve besleyici bir aktivite! Birçoğumuz çocuklarla geçirilen bu hikâye zamanının bebek ve çocuk gelişimi için ne kadar önemli olduğundan habersiz. İşte bu yazımızda sizlere hem bebeklere hem çocuklara hikâyeler anlatmanın ve kitap okumanın faydalarını anlatacağız.
Sadece çocuğunuzla bir kitaba bakarak ve onun hakkında konuşarak bile harika bir anlatıcı ve iyi bir rol modeli olabilirsiniz. Hatta bu sayede çocuğunuz, sizi izleyerek kitapların nasıl tutulması gerektiğini ve sayfaları nasıl çevirmesi gerektiğini öğrenebilir.
Tabii, hikâye anlatıcılığı derken aslında sadece kitaptan bir şeyler okumaktan bahsetmiyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse: Tekerlemeler, şarkılar, resimli kitaplar, geleneksel öyküler, masallar, kuklalar ya da farklı karakterlerle yapılan anlatımlar ve hatta kişisel deneyimler ile de hikâye anlatıcılığı gerçekleştirilebilir.
Şarkıları ve tekerlemeleri birlikte söylemek gibi aktiviteler de kitap okumak gibi erken dil ve edebi becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Hatta belki bu aktiviteler okumaktan çok daha eğlenceli gelebilir çocuğunuza.
Çocuğunuzla birlikte hikâyeler uydurabilir ya da ailenizle ilgili şeyler paylaşabilirsiniz. Her şekilde, anlattığınız hikâyeler ve yaptığınız diyaloglar sayesinde miniğiniz kelimeleri öğrenecek ve dil becerilerini geliştirecek.
·Dil becerilerini geliştirir: Çocuğunuz bu sayede normal diyaloglarınızda geçmeyen farklı kelimeler, vurgular ve sesler duymaya alışır. Siz ona hikâyeler anlattıkça çocuğunuzun aklında kelimelerin telaffuzları, cümlelerin nasıl duyulduğu ve kurulduğu netleşmeye başlar.
·Hafızayı güçlendirir: Siz bir hikâye anlatırken, çocuğunuz hikâyenin konusunu, karakterlerini ve önemli detayları hatırlamak zorundadır. Bu çocuklar için günlük hayatlarında çok da sık karşılaştıkları bir şey değil çünkü düşünürseniz yetişkinler ile olan diyalogları daha doğrudan ve öğretici şekilde gerçekleşiyor ve buna pek yer kalmıyor. İşte bu yüzden küçük yaşlarda hikâye anlatıcılığı hafızayı güçlendiren önemli bir faydaya sağlamaktadır.
Çocuğunuzun dikkatini arttırmak ve etkin bir şekilde olay örgüsünü hatırlamasını sağlayabilmek için daha sonrasında çocuğunuza hikâye ile ilgili sorular sorabilirsiniz.
·Yaratıcı düşünceyi ve kavrama becerilerini destekler: Çocuğunuza bir video izletmektense hikâyeler anlatarak çocuğunuzun kendi kendisine düşünmesini hatta zaman zaman hikâyeyi anlayabilmek için kendine sorular sormasını sağlayabilirsiniz. "Karakter bunu neden böyle yaptı?”, "Şimdi ne olacak?” gibi sorularla konuyu anlamaya çalışacaklardır. Kısacası, erken çocukluk döneminde hem yaratıcı düşünme yeteneklerini hem de konuları kavrama becerilerini geliştirmeleri için hikâye anlatıcılığı önemli bir yere sahiptir.
·Okuma ve öğrenmeyi teşvik eder: Çocukların bir şeyler öğrenmeyi sevmesi ve bunu eğlence ile bağdaştırmaya başlayabilmesi için hikâyeler çok özel bir yere sahiptir. Hem merak uyandıran hem de öğretici olan bu aktivite, ilerde okul hayatlarında da oturup dinlemeyi, düşünmeyi ve anlamayı başarmaları için önemlidir.
·Bazı önemli manevi değerleri öğretebilir: Ders çıkarabileceği hikâyeler ile çocuğunuza manevi değerleri, doğru ile yanlışı ve hatta kültürel farklılıkları öğretmeye başlayabilirsiniz.
·Gerçek ile hayal arasındaki farkı anlamalarını sağlar: Kurgu ile gerçek olayların, hayal ürünü öğeler ile hayatın parçası olan şeylerin farkını kavramaya başlarlar. Tabii, çocuğunuz için hikâye seçerken hikâyenin yaş aralığına ve konusuna dikkat etmek önemli!
·Dünyayı anlamalarını kolaylaştırır: Hikâyeler çocuğunuzun farklı duygularla, karakterlerle, ihtimallerle ve kısacası dünyayla ilgili bilmedikleri şeylerle tanışmaları için bir ortam sağlar. Farklı duygularla ve hatta durumlarla nasıl baş edeceklerini öğrenebilir, yeni yeni öğrenmeye başladıkları bu dünyayı daha kolay anlayabilirler.
·İlişkinizi ve sosyal becerileri geliştirir: Çocuklara hikâyeler anlatmanın bir başka faydası ise aslında ikili –ebeveyn ve çocuk– ilişkinizi geliştirmesidir. Ona öyküler anlatarak geçirdiğiniz bu özel anlar aranızdaki bağı güçlendirir ve duygusal bir ilişki kurmanızı sağlar. Öğrendiği yeni kelimelerle ve yukarıda bahsi geçen diğer beceriler sayesinde ise sosyal becerilerini geliştirir, etrafındakilerle daha iyi ilişkiler kurmaya başlar.
Peki, çocuğuma kaç yaşında hikâyeler anlatmaya başlamalıyım?
Çocuğunuza ya da bebeğinize hikâyeler anlatabilmeniz için bir yaş sınırlaması yoktur. Hatta ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi! Bebeğiniz kollarınızın arasında sesinizi duymaya ve eğer varsa resimlere bakmaya bayılacaktır.
Hikâyeyi tek seferde bitirmek zorunda mıyım?
Her seferinde bir hikâyeyi baştan sona okumak zorunda değilsiniz. Özellikle daha küçük çocuklarda birkaç dakikalık hikâye zamanı yeterli olacaktır. Çocuğunuz büyüdükçe hikâyeleri daha uzun süre anlatabilirsiniz.
Adore Oyuncak olarak ne öneriyorsunuz?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hikâye anlatıcılığı birden farklı şekillerde yapılabilir. Ancak hali hazırda bebek gelişimini destekleyen ve duyusal oyun deneyimi sağlayan bir kitap arıyorsanız Lamaze marka keşfetme kitapları tam size göre!
Lamaze marka keşfetme kitaplarını görmek için aşağıdaki linke tıkla: https://www.adoreoyuncak.com/kategori/ilk-kitaplarim
Okuduğunuzu beğendiniz mi? Daha fazla içerikten haberdar olmak için bizi takipte kalın.
Kaynakça: